Coming out, de fases.

Coming out, de fases.

Wanneer je merkt dat je mogelijk (ook) op mannen valt kan dit heel verwarrend zijn. Het komt veel voor dat mannen twijfelen aan dat wat ze voelen. Zeker ook als je voorheen altijd relaties had met een vrouw of als je nu in een heterorelatie zit. Het is dan lastig om je voor te stellen dat je mogelijk (ook) op mannen valt. Waar komen deze gevoelens ineens vandaan? Om daar achter te komen doorloop je een aantal fases. Met of zonder hulp van een geaardheidscoach. Ik beschrijf ze hieronder.

Trigger.

Er is altijd een trigger geweest waardoor je mogelijke gevoelens voor mannen naar boven komen. Het kan een verliefdheid op een man zijn, een liefdesscène tussen twee mannen in een serie of film. Maar ook je ongelukkig voelen met je leven, je somber of depressief voelen, ongelukkig zijn in je heterorelatie en niet weten waar het vandaan komt of signalen die je krijgt vanuit je omgeving of je niet op mannen valt.

Verwarring.

Zo’n trigger (of triggers – vaak zijn het er meerdere) kan heel verwarrend zijn. Alle gevoelens en emoties die loskomen. Want waar komt dit nou ineens vandaan? Ik kan toch niet op mannen vallen, ik heb een hele lieve vrouw. Ik heb nog niet eerder deze gevoelens gehad voor een man, waarom dan nu wel? Je gaat opzoek naar antwoorden.

Je uit je twijfels voor het eerst.

Er komt een punt dat je je gevoelens en twijfels niet meer voor je kan houden. Het drukt te zwaar op je. Je lucht je hart bij iemand die je vertrouwt. Je spreekt voor het eerst hardop je twijfels uit. Dat je denkt dat mogelijk op mannen valt.

Gevoelens uitzoeken.

Je hebt voor het eerst uitgesproken dat je mogelijk op mannen valt. Dat kan voelen alsof je niet meer terug kan. Je gevoelens wegstoppen of onderdrukken, dat wat zo vaak lukte, lukt niet meer. Het is nu tijd om je gevoelens uit te gaan zoeken. Doe dit op jouw manier, in jouw tempo en laat je door niemand dwingen of vertellen wat je geaardheid is. Alléén jij kan daar antwoord op geven, niemand anders. Een goede geaardheidscoach of andere hulpverlener kan je hier in begeleiden en zal de regie bij jou laten.

Als je er achter komt dat je toch echt (ook) op mannen valt komt er een moment dat het de wereld in mag. Ook over dit moment heeft er maar één de regie en dat ben jij. Alléén jij bepaalt hoe je het je omgeving vertelt. Zit je op dat moment in een heterorelatie dan kan het fijn zijn dat je je partner meeneemt in je proces. Voor haar gaat er uiteindelijk ook veel veranderen.

Als je er achter komt dat het alleen nieuwsgierigheid is geweest, ook wel bi-schierig genoemd, dan stopt hier je zoektocht. Je bent dus niet romantisch of seksueel aangetrokken tot mannen. Hiermee heb je antwoord op je zoektocht.

Komen de gevoelens toch terug dan kan het verstandig zijn om (opnieuw) hulp te zoeken bij een geaardheidscoach. Mogelijk ben je toch niet zo hetero als je dacht.

Plan van aanpak.

Je bent erachter gekomen dat je homo- of biseksueel bent; maak dan een plan van aanpak.

  • Hoe wil je het je omgeving vertellen?
  • Wat verandert er allemaal voor je?
  • Hoe ga ik om met deze veranderingen?
  • Welke invloed heeft je geaardheid op bijvoorbeeld je huidige relatie met je vrouw, kinderen, ouders etc.
  • Hoe zorg je ervoor dat je je gevoel blijft volgen?
  • Gevoelens van schuld, spijt en/of schaamte kunnen naar voren komen. Hoe ga je hiermee om.

Een geaardheidscoach zal je helpen het plan van aanpak op te stellen en je begeleiden bij de uitvoering ervan.

Plan van aanpak uitvoeren.

Tijdens de gesprekken met je geaardheidscoach heb je helder gekregen wat je geaardheid is. Wat je hiermee wilt. Hoe je het je omgeving wil vertellen en welke consequenties het heeft voor je huidige relatie en je verdere leven. In deze fase word het contact met je geaardheidscoach nauwer. Je zal vaker contact met hem/haar hebben. In deze fase is het namelijk belangrijk om koers te houden. Je geaardheidscoach zal je hier bij helpen. In deze fase zal je ook mogelijk wat vaker twijfelen of je het allemaal wel goed doet. Je ben aan een verandering begonnen, je laat het bekende los en dat is spannend. Ondanks dat het bekende oude leven niet bij je past, het blijft spannend. Schroom dus ook niet om contact te zoeken met je geaardheidscoach.

En nu verder…..

Vaak word gedacht dat als je eenmaal uit de kast gekomen bent dat het dan ook klaar is. Helaas merk ik dat het proces dan nog niet klaar is. Er is namelijk een reden waarom je deze gevoelens bewust of onbewust hebt onderdrukt. Je het stemmetje dat jou precies vertelde wat er aan de hand was negeerde. Het kan belangrijk zijn om te onderzoeken waar dit vandaan komt. Welke waarden of gedachten hebben ervoor gezorgd dat je deze gevoelens niet toe hebt kunnen laten. Samen met een geaardheidscoach kan je helemaal schoon schip maken om je nieuwe, passende leven goed te beginnen.

Waarschijnlijk voel je je kilo’s lichter na je coming out. Voel je euforie, je kan de hele wereld nu aan. Je bent blij met je homo-leven. Maar vergeet niet dat je rugzak nog vol zit, het rouwproces – dat in mijn ervaring altijd volgt – ligt op de loer.

Deze fase herinner ik mij nog zo goed. De euforie, de hele wereld kon ik aan. Tot dat ik na mijn eerste afwijzing alsnog in een depressie belandde. Waar komt dit nou weer vandaan, ik ben toch uit de kast nu dacht ik. Ik kwam in het rouwproces terecht. Het oude leven loslaten. De rugzak (de gierput waar de deksel af kwam zoals ik het destijds noemde, want vol zat hij) moest leeg. Dit is mijns inziens een hele belangrijke fase die niet overgeslagen mag worden. Hoe graag je dat ook misschien zou willen. Want graven in je verleden en je belemmeringen zien is niet fijn. Dat doet niemand voor de lol. Laat je in deze rouwfase begeleiden door een geaardheidscoach.

Daarna kan je vol trots je nieuwe homo-leven gaan leiden. En kan je je ware kleuren laten schijnen. Gun jezelf dit!

Alle fases kunnen moeilijk zijn. Onmogelijk lijken. Het kan lijken alsof je er nooit uitkomt. Blijf volhouden, het wordt beter! Dat beloof ik je.