Wat is coaching?

Wat is coaching?

Te vaak zie ik in mijn omgeving dat mensen het even moeilijk hebben, vast lopen in het leven. En daar niet over praten. Mogelijk door schaamte, het alleen wel denken te kunnen oplossen of door ontkenning (er is geen probleem, het gaat toch goed). Dat wil ik doorbreken door openminded te coachen, zonder waardeoordeel. Op basis van krachtgericht coachen in het hier en nu, op gevoel. Met de cliënt op zoek naar de eigen kracht die ergens verstopt zit. Positief coachen, haal het positieve maar naar voren zonder het negatieve te ontkennen. Maar wat is coaching nou precies? Dat ga ik je uitleggen.

Coaching.

Coaching is een gestructureerd en doelgericht proces waarbij de coach de gecoachte op effectieve wijze aanzet tot effectief gedrag door bewustwording en persoonlijke groei, het vergroten van zelfvertrouwen en het onderzoeken, ontwikkelen en toepassen van eigen mogelijkheden.

Bij coaching word je door doortastende vraagstelling en het inzetten van doelgerichte technieken aan het denken en vooral voelen gezet. Over jezelf, je gedrag ,gedachten en waar je belemmeringen liggen. Het voorhouden van deze spiegel geeft je inzicht en zelfkennis.

De antwoorden die je zoekt zitten wel in je. Diep verstopt maar ze zijn er. Samen met je coach ga je opzoek. Je coach zal altijd naast je staan maar kan je ook respectvol confronteren. Wat voor jou als cliënt heel lastig kan zijn. Maar uiteindelijk zal het je verder helpen. Het gaat je helderheid geven.

Een coach zal je nooit sturen. Alle keuzes om iets wel of niet te doen liggen altijd bij jou. Jij als cliënt zal in beweging moeten komen, de coach begeleid je. Het is de beste investering die je voor jezelf kan doen. Je zal er de rest van je leven profijt van hebben. Met mogelijk af en toe een APK-tje zoals ik dat noem. Het geleerde een beetje bijschaven in een extra consult.

Hoe vind ik nou de juiste coach?

Of een coach bij jou past is heel persoonlijk. Wat daarin belangrijk is dat er een klik is tussen jou en je coach. Om het coaching traject tot een succes te maken is het belangrijk dat je je veilig voelt bij je coach. Als de veiligheid er niet voldoende is kan jij niet diep genoeg graven, zal je automatisch terughoudender zijn. Dit heeft gevolgen voor het traject dat je samen loopt. Let daar dus goed op. Het gevoel moet goed zijn. Is dit gevoel er ergens in het traject niet meer, bespreek dit dan met je coach. Mogelijk is er een oplossing voor en anders kan je altijd wisselen van coach. Het is jouw traject, jij wil een hulpvraag beantwoorden dus jij staat centraal.

Mijn omgeving vindt dat ik hulp nodig heb? Ik vind van niet.

De hulpvraag moet van jou als cliënt komen. Als jij het probleem niet ziet die jouw omgeving mogelijk wel ziet heeft coaching niet zoveel zin. Om tot verandering te komen moet je zelf het probleem zien. Is dit niet het geval dan loop je de kans dat de inzet er niet genoeg is. Je zal aan het werk moeten. Toch zou ik adviseren het eerste gesprek aan te gaan. Want mogelijk komen jij en je coach wel tot de conclusie dat er wel een andere hulpvraag is. Een hulpvraag die wel vanuit jou als cliënt komt, waardoor de inzet er meer zal zijn. En mogelijk kom je ook nog wel op de hulpvraag die je omgeving ziet.